Kuşkusuz bir çok blogcunun bilinçli yada bilinçsiz şekilde içerik pazarlama eylemini yerine getirdiklerini biliyoruz. Blogcular genellikle 2 gaye çerçevesinde yazarlar; bunlardan birincisi kişisel bloglarında kişisel paylaşımlarda bulunarak hobi amaçlı blog günlüklerini hayatta tutmaktır. İkinci türdeki bloglar ise ki biz bunlara “niche bloglar” diyoruz, bunların ise amacı başlıkta belirttiğimiz içerik pazarlaması yolu ile hedef kitlelerine ulaşmak ve bu doğrultuda zaman içinde kazanç elde etmektir.
İçerik pazarlama nedir?
İçerik pazarlama; önceden belirlenmiş bir niche “pazar, konu” dahilinde bu niche’nin hedef kitlesine yönelik bilgilendirici yazılar yazmak, bu kitleyi kendi bilgi ve perspektifi doğrultusunda eğitmek ve bu içerik doğrultusunda hedef ziyaretçiyi çekip adres oluşturmaktır. Örneğin bir sağlık konulu blog ele alalım, bu blog için niche “genel sağlık” olsun. Bu blogun yazar veya yazarları sağlık konusunda paylaşımlar ve yazılar yaparak sağlık ile ilgili yapılan aramalardan ziyaretçi çekmeyi hedefler. Hedef kitle sağlık ile ilgili arama yapan kişilere aradıkları içeriği temin etmek ve mümkünse doyurucu bilgi ile bu kitlenin aklında yer edinip düzenli ziyaretçi elde etmektir.
İçerik pazarlama stratejileri
Blogculuk başlı başına yapısı itibariyle bir içerik pazarlama konseptidir. Yazdığınız ve yayınladığınız içerikleri pazarlamak için bir çok strateji mevcuttur. İçeriğinize eklediğiniz etiketler “anahtar kelimeler” ile belirli anahtar kelimelerde yapılan aramalarda sizin içeriğinizi sunma amacındasınız. Bunun dışında forumlar, diğer sitelerde ki tanıtım yazılarınız ve daha bir çok mecrada yaptığınız paylaşımlar ile belirli bir veya birkaç anahtar kelime ekleyip bu etiketlere sitenizdeki konu ile ilgili içeriğin linkini “bağlantısını” vererek, içeriğinizi mümkün olan en geniş kitleye tanıtmış ve arama motorlarında o etiketlerde sizin içeriklerinizin ön sıralarda çıkmasını sağlamış olursunuz.
Webde geçirdiğimiz zamanın çoğunda farketmeden içerik pazarlamasının işleyiş çarklarının içinde buluruz kendimizi. Örneğin kahve size çarpıntı yapıyordur ve bunun sebebini merak edip Google aracılığı ile bunun ile ilgili arama yaparız. Aramayı yaparken webde bulunan içeriği yakalamaya çalıştığımızdan çeşitli anahtar kelimeler ile bunu ararız. Örneğin: “kahve neden çarpıntı yapar” gibi bir anahtar kelime ile arama yaparız. Bu arama sonucunda bu arama terimini içeriğinin içinde en çok barındıran ve bu içeriği en çok farklı mecralarda etiketlenmiş olan yazılar ve bloglar önümüze üst sıralarda çıkar. Bu içerik pazarlaması ile anahtar kelime pazarlamasının birlikte çalıştığı bir döngüdür. Çok kazandıran anahtar kelimeler başlıklı yazımda bu konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz ayrıca içerik pazarlaması yapma planınız var ise blogunuz için doğru niche seçimi başlıklı yazıma da göz atabilirsiniz.