Proje yönetim metodolojileri içerisinde en önemli ayrıntılardan biri de beklenti yönetimidir.Beklenti yönetimi, uzlaşma ve kaosu engelleme noktasında kritik bir yere sahiptir.
İzlenecek olan stratejiler, öngörülebilmiş verilere göre belirlenir. Beklenti Yönetimi, bu öngörü ve beklentilerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yolunda izlenen stratejilerin bütünüdür.
Beklenti Yönetimi Hangi Alanlarda Yapılabilir?
Beklenti Yönetimi, başta finansal mevzular olmak üzere, eldeki verilere göre uzun vadeli strateji belirlemek durumunda kalınan tüm konularda olabilir.
Beklenti Yönetimi İçin Örnekler
Günlük aylık ve yıllık olarak sürekli değişebilen finansal alanlar için beklenti yönetimi büyük önem taşımaktadır. Örneğin enflasyon beklentileri için, ekonomi akademisyenleri ve uzmanlarından faydalanılarak her ay düzenli ölçümler yapılır. Bu ölçümler sayesinde devletin uyguladığı para politikası ve Merkez Bankası’nın belirlediği faiz oranları uyum yakalayabilir.
Daha küçük çapta, şirketlerin müşterilerileriyle olan ilişkileri de bu konunun kapsamına girebilir. Beklenti yönetimini iyi yapabilen, müşterilerinin beklentileri ile şirketin verebilecekleri konusunda iyi bir bağlantı kurabilen şirketlerin başarıyı yakalama oranı daha büyüktür. Beklenti Yönetimi konusunda yetersiz kalınır ise uzun vadeli bir başarı beklenemez.