Arduino bir fiziksel programlama aracıdır ve Giriş/Çıkış kartı ile birlikte Processing/Wiring dilinin uygulamasını kapsamaktadır. Processing/Wiring, Java tabanlı çok basit kullanımı olan bir programlama dilidir. Donanımında Atmel AVR mikrodenetleyici, programlama ve birkaç yan aygıt bulunmaktadır. Atmel AVR, hızlı ve uygun ücretli çalışan bir mikrodenetleyici olmasıyla birlikte, 2-128 KB arasında değişen yazılıp silinebilen belleğe sahip bir mikrodenetleyicidir. Arduino, dijital dünyada çok tercih edilen bir programlama arcıdır. Çünkü arduino kütüphaneleri hemen herkesin programlama yapabileceği kadar basit uygulanabilir özelliklere sahiptir.
Arduino İle Neler Yapılabilir?
Arduino kütüphaneleri, bireylerin basit bir sistemle programlama yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Arduino’nun sensörlerinden gelen analog ve dijital sinyaller kullanılarak çok fonksiyonlu robotlar ve sistemler geliştirilebilir. Oluşturulan bu robot ve sistemler çevresiyle etkileşim kurabilir, çevresine hareket, ışık, ses gönderebilir özellikte tasarlanabilir. Çok farklı ihtiyaç ve sorunlara yönelik geliştirilmeye izin veren kart ve modülleri bulunan Arduino, günümüz dünyasının robotik alanına anlamlı katkılar sunmaktadır. Ardunio ile ilgili gerekli araç ve donanımlar Türkiye’nin en kapsamlı Maker Marketi olan Robotistan’da bulunmaktadır.
Arduino’yu Kimler Kullanılabilir?
Arduino, basit bir robotik programlama aracı olmasına rağmen, belli seviyede bir yazılım ve elektronik bilgi gerektirmektedir. Bu konulara hakim olmayan birinin kullanabilmesi için öncelikle yazılım ve elektronik işlem bilgisi edinilmesi gerekir. Genel bir edinimin ardından hazır kütüphaneler ve örnekler kullanılarak projeler tasarlanabilir, oluşturulabilir. Bu programla çalışmaya başlamadan önce Arduino ve kartlar hakkında genel bilgi edinmek ve ardından proje için uygun kartı seçmek gerekir. Zira kartların özellikleri ve fonksiyonları farklıdır. Arduino’yu kullanabilmek için öncelikle yazılımı kişisel bilgisayara indirmek gerekir. Ardından ihtiyaç duyulan kart, USB kablosu, dirençler, butonlar, ledler, breadboard, bağlantı ve atlama kabloları, sensörler ve LCD’ler edinilmelidir. Bu bağlamda ihtiyaç duyulan özellikleri barındıran tüm Ardunio kartları Robotistan’dan güvenli bir şekilde edinilebilmektedir. Tüm bunların ardından projeyi çizmek için de Fritzing programı indirilir ve kullanıma başlanabilir.
Arduino İle Neler Yapılabilir?
Arduino kullanacak kişinin tasarım, beceri ve hayal gücü doğrultusunda pek çok projenin gerçekleştirilebileceği bir programdır. Arduino ile objeleri, minyatürleri, organları 3 boyutlu olarak üretebilen 3 boyutlu yazıcı yapılabilmektedir. Bununla birlikte birden fazla kaldırma gücüne sahip Multicopter ya da takip yeteneği olan quadcopter üretilebilmektedir. Bunlar için plastik parçalar, brushless motor, mpu sensörü, batarya ve kumanda eklenebilmektedir. Arduino ile yapılabilecek bir diğer araç ise Wireless kameradır. Hatta bu kamera ile akıllı telefona, bilgisayara görüntü aktarılabilir, web’ten bile görüntülenebilir. Ayrıca Arduino ile üretebileceğiniz park sensörü sayesinde aracınızı çok daha kolay park edebilirsiniz. Bunu kameralı park sensörüne bile dönüştürebilirsiniz. Aslına bakılırsa Türkiye’nin en büyük Maker Marketi olan Robotistan’dan edinilebilecek donanım, yazılım ve bilgi doğrultusunda herkes gücünün sınırlarını zorlayacak keşiflere imza atabilir.