Günümüzde pekçok yerde okuduğumuz, gördüğümüz yada duyduğumuz şeklinde Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonuna SEO denir. Seo web sitenizin içeriğinin Arama Motorlarında üst sıralara çıkartmak için meydana getirilen işlemler topluluğudur. Bu işlemler ana başlangıç için iki dala ve sonrasında ise oldukça fazla sayıda alt dala ayrılır. Peki nedir bu dal ve alt dallar? Gelin beraber inceleyelim.
Site içi seo
- Meta tagın kullanımı
- Başlık ve izahat etiketlerinin önemi
- Sitemap oluşturma ve yapılandırma
- Canonical URL işlemleri
- Site URL yapılandırması
- İçerik oluşturma ve düzenlenmesi
- Tarayıcı ve Mobil yönlendirmeler
- Anahtar kelime araştırmaları
- Sunucu ve Script işlemleri
- Çeşitli özellik tagları
Site dışı seo
- Arama motorlarına kayıt
- Toplumsal Medya paylaşımları
- Site tanıtımları
- Dizin sitelerine kayıt
- Reklamlar
- Backlinkler
- Ücretli bağlantılar
Görüldüğü suretiyle ilkin iki ana dala daha sonrada çeşitli alt dallara ayırdık. Bu alt dalların bir standardı yok diyebilmekteyiz esasen kişiler kendi edinim ve bilgilerine bakılırsa bu dalları sıralaya bilir ve çeşitlendirebilirler. Bu dalların kapsamlı açıklamalarını sonraki seo ile ilgili yazılarımda genişletip detaylı bir halde açıklamasını yapıcam. Şimdilik genel bilinmesi ihtiyaç duyulan mevzuları açıklıyorum.
SEO nasıl Iyi Yapılır?
Şimdi farz edelim bir sitemiz var hatta durun sitemizi yeni açmış olalım. İlk yapmamız ihtiyaç duyulan nedir? Heralde sitemizi arama motorlarının sevip saya bileceği bir düzene getirmektir. Bunun için ilk öncelik Web sitemizin başlık bölümünü ele alalım.
Başlık
Başlık sitemizin genel içeriğini bir kaç kelime ile özetleyecek şekilde az ve öz vede anlaşılır olmalıdır. Başlığımız en fazla 70 karakterden oluşmalıdır. Bir birini benzer kelimelerrden kesinlikle oluşmaması gerekir. Bu hem kullanıcılar için hem de arama motorları için itici bir durum oluşturur. Buna bilhassa dikkat etmenizi tavsiye etmekteyim, kısaca kurnazlık yapmış olup da (fotoğraf — resimler — güzel resimler — hd resimler) yada buna benzer. başlıklar kullanıp da arama motorlarında avantaj sağladığını sanan vatandaşların aksine bu bir dez avantaj oluşturur, bunun yanı sıra arama motorlarının bizi spam olarak algılamasını bile sağlaya bilir ve buda web sitemizin kariyerini sıfıra indirir. Bundan dolayıdırki sizlere tavsiyem örneksiz, akılda kalıcı, bağlayıcı ve pozitif yönde bir başlık seçmenizdir. Gelin azca önceki yanlış meydana getirilen başlığın doğrusuna bir örnek verelim.
Mesela;
Site başlığı: Hd kalitesinde en dikkat çekici resimler.
Meta Taglar
Başlığımızı bulduk şimdi ise en mühim noktalardan önde gelen meta taglarımıza. Peki Nedir bu meta tag? Meta taglar html kodlarımızın <head> tagları arasındaki bölümde bulunan Google ve öteki Arama Motorlarına sitemizin içinde ne olduğu hakkında özet bilgiler veren kod parçacıkları diyebiliriz. Bu kod parcacıkları;
Description (Açıklama- tagı)
OG tagları (Open Graph)
Bağlantı tagları
şeklinde taglarından oluşur.
Açıklama- tagı: sitemizin yada sayfamızın içeriğini özet bir metinle açıklamamız ihtiyaç duyulan tagdır. Buna örnek;
Site Açıklaması: Web sitemiz en güzel ve dikkat çekici resimlerin paylaşılmış olduğu bir platformdur. Sitemizde değişik çözünürlükte ve Hd kalitede resimleri bulabilirsiniz.
gördüğünüz şeklinde odak kelimemizi resimler olarak aldık ve açıklamamızda bunun iki yerde geçmesini sağladık.
OG tagları: başlık ve sayfa açıklaması bilgilerinin yanı sıra sayfa urlsi ve sayfaya ilişik fotoğraf vb. bilgiler veren genel anlamda Toplumsal Paylaşım sitelerinin kullandığı alandır.
Bağlantı tagları: son samanlarda oldukça ehemmiyet kazanan ve arama motorları tarafınca tam anlamıyla kullanılan taglardır. Bu taglar ise site yazar bağlantılarını, içerik orjinal bağlantı url lerini yada içeriğin bir kaç sayfadan oluştuğunu ve sayfanın devam ettiğine dair bağlantı ve bilgilendirmeyi içerebilir.
görüldüğü gibi sitemiz için seo açısından ilk ele almamız ihtiyaç duyulan bölümleri inceledik.
Seo’nun Püf Noktaları Nedir?
Seo’nun bana bakılırsa püf noklararı başta kesinlikle spam içerik yapmamaktır, hemen sonra emsalsiz içerik paylaşmaktır. Hiçbir şeyde aşırıya kaçmamaktır. Devamlı denetim etmektir. Her daim güncel tutmaktır şundan dolayı informasyon her an güncellenmektedir ve bu gelişime hep ayak uydurmalı ve yakından takip etmeliyiz.