Günümüzde blogların ve doğru orantıda blog yazarlarının sayısı milyonları geçti. Bir blog yazısı yazarken, yazdığınız şeyin internette olmama gibi bir ihtimali yok denecek kadar azaldı. Fakat blogunuzu hala çok başarılı hale getirmeniz mümkün. Bu yazımda bir blogu nasıl popüler yapacağınız hakkında pek çoğunuzun bildiği ve uygulamadığı bazı konulara değineceğim.
Hangi Tarzda Bir Blog Yapacağınıza Karar Verin
Bir blog kurmaya başlamadan önce bu blogun amaçlarını belirlemeniz gerekir. Araştırmalara dayanarak söyleyebilirim ki her telden çalan blogların popüler olma şansı, tek bir alana yönelen bloglara göre çok daha az. Amacınız ve bilgileriniz doğrultusunda blogunuzda yazacağınız ana konuları belirledikten sonra ise yapacağınız şey blogunuza bir isim bulmak. Sizi ifade edecek, blogunuzun ne olduğunu anlatacak bir alan adı seçmeninde faydası yok değil.
Arkadaşlarınız Aracılığıyla Blogunuz Hakkında Haberler Yayın
Bu konuda benim izlenimlerimden yola çıkacak olursak, bir blog kurduğunuzda veya bir site yaptığınızda sosyal medya ortamlarında arkadaşlarınıza sitenize girmeleri için ısrar etmek çok da işe yaramıyor. İnsanlardaki kıskançlık dürtüleri veya alakasız kalma fikirleri yüzünden giren arkadaşlarınızda bir daha girmiyor veya kötü yorumlarla can sıkıyor. Diğer yandan bir başkasının blogunu insanlara yaymak çok daha faydalı olabiliyor. Bu yüzden benim sizlere vereceğim en doğru tavsiyelerden bir tanesi blogunuzu arkadaşlarınız aracılığıyla yaymanız. Bu yol ile hem arkadaşlarınızın tanıdığı ve sizin tanımadığınız çevreler blogunuzdan haberdar olacak ve inceleyecektir hemde bir başkasının sizin adınıza reklam yapıyor olması insanlar için cezbedici ve merak uyandırıcı olacaktır. Bu yüzden hiç durmayın ve en yakın arkadaşlarınızdan bu konuda yardım isteyin.
Yazı Yazma Sıklığını Bir Plana Bağlayın
Biraz da pek çok bloggerın bildiği fakat düzgün şekilde uygulayamadığı bir konu olan düzenli yazı yazma konusuna değinmek istiyorum. Unutmayın ki içeriği günlerce aynı kalan bir blog hiç bir zaman istediği ziyaretçi kitlesine ulaşamaz. Bir blogda isterseniz 1000 tane orjinal yazı koyun ve 2 hafta hiç yazmayın. Sonuçların ne kadar iç karartıcı olduğunu göreceksiniz. Ben bu yüzden çok fazla içeriği bir anda girmektense yazılarımı günlere yaymayı tercih ediyorum. Sizde işinizin, okulunuzun veya hayata dair ne işiniz varsa onun size verdiği boş vakitler müddetince kendinize bir yazı takvimi belirleyin ve bu takvimden hiç şaşmayın. Her gün 3 saat boş kalıyorsanız, her güne 1 yazı yazacağım diyin. Yada çok meşgulseniz 3 gün 5 gün gibi stabil bir rakam belirleyin. Başarıya gitmenin en önemli yolu olan güncellik ve süreklilikten şaşmadığınız sürece blogunuzun popüler olmaması için hiç bir neden yok.
Yazmaya Başlamadan Önce Yeterli Derecede Materyale Sahip Olun
Benimde zamanında düştüğüm en büyük hatalardan bir tanesi aceleci davranmak olmuştur. Bir blog açıp, içine 10 tane yazı paylaşıp ve sonrasında hemen insanlara blogunuzu tanıtmak çok hatalı bir fikir. Blogunuzun her daim okuyucu kitlesi olsun istiyorsanız, o blogun açılışınıda bir nevi efsanevi yapmanız gerekmekte. Benim kişisel görüşüm bir blogun en az 30-40 yazısı olmadan yayına geçmemesi gerektiği yönünde. Sizlere de tavsiyem heyecana kapılmadan, sabırla blogunuzun tanınma evrelerini geliştirmeniz.
Popüler Bloglara Girin ve Bloglar Hakkında Fikirler Edinin
Yukarıda da belirttiğim düzenli yazı yazmayı ihmal etmemelisiniz. Bunun yanında sizin ve blogunuz için çok yararlı olacak bir davranış daha var. Başka blogları takip edin, ne yaptıklarına bakın, ne gibi şeyleri okuyucalarına hangi yöntemle sunduklarını inceleyin. Bu davranışınız ile hem kendi blogunuzda daha profesyonel çalışmaya başlarsınız ve hem de başka bloglarda dolaşırken bir konu başlığından veya yazıda geçen bir kelimeden etkilenip bir yeni yazı oluşturabilirsiniz. Bu benim en çok yarar sağladığım şeylerden bir tanesi. Gerek yerli ve gerekse yabancı bloglarda dolaşırken okuduğum başlıkları bir yere not ederim ve yeni bir yorumla, farklı bir bakış açısıyla yeni yazılar üretirim.
Ayrıca popüler bloglarda yazılar okurken, altlarına yorumlar bırakmak ve markanızı doğru yollarla tanıtmak gibi bir şansı da elinizden kaçırmayın. Ama yorumlar yazdığınız ve kendi blogunuzun linkini paylaştığınız diğer blogların kuralları çerçevesinde hareket etmeye de özen gösterin. Sizde kendi blogunuzda bir çok insanın hiç bir yorum değeri olmayan yorumlarla sitelerini tanıtmalarını istemezsiniz.
Sonuç olarak bu anlattığım adımları takip edecek olursanız, başarının zamanla geldiğini göreceksiniz. Umarım sizler ve bloglarınız için faydalı bilgileri konu edinmişimdir. Bütün bloggerlara başarılar.
Yazı yazma sıklığı konusunda katılmasam da güzel bir makale olmuş tebrik ederim, umarım iyi yerlere gelirsin. Keyifli bloglamalar.
Yorumunuz için teşekkürler.