Birçok Pazarlama ve Halkla ilişkiler sektörü profesyoneli “arama motoru optimizasyonu” işleminin teknik bir çalışma olduğunu düşünmekte.
Bu doğru gibi gözükmekle birlikte eksik bir yaklaşım. Bir örnekle izah edeyim;
Televizyon yayıncılığı denince aklımıza uydu bağlantıları, frekanslar, kanallar, stüdyolar, kameralar gelebilir. Ancak bunlar işin tamamen teknik kısımlarıdır. Bunlar olmadan olmaz, ancak işin can alıcı kısmı izleyicinin beğeneceği programlar yapabilmektir. Yaptığınız filmler, programlar, diziler başarılı olmadığı sürece teknik olarak en üstün yapıyı kurmanızın hiç bir değeri yoktur.
Arama motoru optimizasyonu da buna benzer. Teknik bir çalışma şarttır. Ancak başarı için doğru içeriği sunmanız gerekir.
Başarılı bir arama motoru stratejisi için SEO’nun basitçe tanımını yapalım;
Arama Motoru Optimizasyonu ( SEO – Search Engine Optimization )
Bir web sitesinde yer alan içeriklerin Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda çıkabilmesi için yapılan çalışmaların bütününe denir. İçerik oluşturma, içeriklerin siteye doğru bir şekilde yerleştirilmesi için teknik çalışma yapma ve sitenin dışarından aldığı link sayısını arttırma şeklinde üç temel prensibe dayanır.
Başarılı bir SEO için
1. Anahtar kelime araştırması ve stratejisi
2. Anahtar kelimeler kullanılarak siteye güncel içerikler ekleme
3. Tasarım, programlama, etiketleme
4. Makale, basın bülteni gibi güncel içerikler oluşturma
5. İçerikleri RSS ile sunma, bu sayede geri linkler alma
İnternette milyonlarca site ve içerik var. Ancak bunların çoğu dikkat çekmiyor, okunmuyor. İnsanlar aradıkları içeriğe arama motorlarından ulaşıyor. İnternette görünürlüğünüzü arttırmak istiyorsanız, şirketiniz için arama motoru stratejisi belirlemeniz gerekiyor.