Mülakat Taktikleri iş görüşmesine gittiğinizde size rehber niteliğinde bir yazı olarak ,sizlerin beğenisine sunulmuştur. Her Kurumun Kendine Özgü Mülakat Şekilleri vardır , Bu yazıdaki mülakat taktikleri sizlere yol gösterici olarak yazılmıştır. Unutmayın ki hiçbir yazı veya döküman sizin pratik zekanız kadar etkili ve yol gösterici değildir.
Şimdi Bizim mülakat taktileri ‘ne bir göz atalım ,
Bana Kendinden Bahset ( Klasik bir açılış sorusu )
Ne Anlama Geliyor ? Klasik bir açılış sorusu olan “Bana kendinden bahset” aslında adayın rahatlaması için tasarlanmış bir girizgahtır. Bu soruda mülakatı yapan kişi, uzun uzun bir hayat hikayesi dinlemek istemez. Amaç karşısındaki kişinin hayatta neleri önemli gördüğünü anlamaya çalışmaktır. Adayın yaşam biçimi, öncelikleri ve tercihleri hakkında genel fikir sahibi olmak ister. Geçmiş iş yaşamınız ve kariyerinizi nasıl planladığınızı dinlemek onlar için ilgi çekicidir.
Nasıl Yanıtlamalı ? Yanıtlarınız almak istediğiniz işle alakalı olmalı. Mülakatı yapan kişiye kariyerinizde hangi noktadan bu aşamaya geldiğinizi ve bu iş için uygun aday olduğunuzu göstermeye çalışın. Onlara kendinizle ilgili tutarlı hikayeler anlatın ve gereksiz ayrıntılardan kaçının. Mülakatı yapan kişiye konuyla ilgili soru sormaktan çekinmeyin ve görüşme sırasında söyledikleri her detayı aklınızda tutun. Aklınızda tuttuğunuz her bilgi onlarda çok yönlü olduğunuz imajını uyandıracaktır. Eğer çocuklukla ilgili bir anınızı anlatmak istiyorsanız bu anıyı mutlaka aday olduğunuz pozisyonun gerektirdiği özelliklerden biriyle ilişkilendirmelisiniz. Ve en önemlisi CV’nizi mutlaka yanınızda taşıyın.
Bana Son İşinden Bahset ( Bakış Açısı ve Detay Almayı Amaçlar )
Ne Anlama Geliyor ? Bu soruyla sizden talep edilen yalnızca yaptığınız işlerle ilgili detaylı bilgidir. Bu nedenle CV’nizde yazılı olan bilgileri tekrarlamak hata olacaktır. Daha önce hangi konulara odaklandığınız ve hangi alanlarda deneyime sahip olduğunuz başvuru yaptığınız şirket için önemlidir. Örneğin, şirket bir takım oyuncusu arıyor ama siz yalnızca şahsi projelerden bahsediyorsanız işi almanız zora girer. Ayrıca anlatım tarzınız eski şirketiniz ve takım arkadaşlarınız hakkında nasıl düşündüğünüzü belli eder. İK uzmanlarının eski ekip arkadaşlarınızdan bahsediş biçiminizi akıllarının bir köşesine not aldığını unutmayın.
Nasıl Yanıtlamalı ? Bu, geçmiş işlerinizde imza attığınız başarıları anlatmak için mükemmel bir fırsat olabilir. Eski şirketinizden ve hedeflerinden mutlaka bahsetmelisiniz ancak bu hedefler doğrultusunda kendi başarılarınızı da anlatmayı ihmal etmemelisiniz.
Örneğin, “Eski şirketimde yetenekli insanlarla çalışmak çok keyifliydi ancak bu çalışmada çapraz organizasyonları tanımak benim için çok iyi bir tecrübe oldu” tarzında bir cümle hem sizi parlatacaktır hem de eski şirketiniz hakkında verdiğiniz bu olumlu görüş mülakat yapan uzmanları etkileyecektir. Dürüst bir tavır sergilemeniz ve tutarlı yanıtlar vermeniz karşınızdaki kişi üzerinde olumlu bir etki uyandıracaktır. mülakat taktikleri işe yarıyor sanırım ??
Bana Kariyerinden Bahset ( Örnekler ve İçerik Alma Amaçlıdır )
Ne Anlama Geliyor ? Bu soruyla uzmanların anlamak istediği geçmiş deneyimlerinizden çok nasıl bir kariyer izlemek istediğinizdir. Bu soruyla karşınızdaki uzman eksiklerinizi ve bu eksiklerin farkında olup olmadığınızı da ölçer. Bu sorunun içinde ayrıca bir işi bırakma nedenlerinizin ne olabileceğini ve eski şirketinizle neden çalışmak istemediğinizi anlamak da yatar.
Nasıl Yanıtlamalı ? Kariyeriniz hakkında soru sorulduğunda öncelikle hemen hayat hikayenize başlamayın. Önce hikayenizin bütünün ne olacağını düşünün. Örneğin, “şirketin büyümesinde devamlılık sağlama” ya da “teknolojiden organizasyon sorunlarına kadar değişken problemlere çözüm bulma” gibi… Daha sonra bulunduğunuz noktaya nasıl geldiğinize ilişkin kısa ve öz bir hikaye anlatın.
Tipik Bir İş Günün Nasıl Geçiyor ? ( Gerçekte Ne Olduğunu Arar )
Ne Anlama Geliyor ? Bu soruda işinizin sıradan bir iş olup olmadığını, ya da sabit zorlukları olup olmadığını test ediyor olabilirler. Aynı zamanda bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğinizi anlamaya çalışırlar. İşe yaklaşımınızı ve işinizle ilgili ne kadar hevesli olduğunuz görmek isteyebilirler. İş arkadaşlarınızı ve müşterileri nasıl gördüğünüzü anlamak isterler. Başkalarını eleştirmek ve suçlamak aleyhinize olacaktır. Yanıtlarınızla CV’nizde yazanları da karşılaştıracaklardır.
Nasıl yanıtlamalı ? Mükemmel bir durum tasvir etmektense cevabınızın gerçekçi olmasına dikkat edin. Örneğin iş yerinde geçirdiğiniz bir önceki günü örnek vermek genel bir tipik gün anlatmaktan daha güçlü olacaktır. Karşılaştığınız zorlukları ve nasıl üstesinden geldiğinizi yanıtınıza eklemeyi unutmayın. Hevesinizi ve adanmışlığınızı gösterin. Her şeyden önce sizde aradıkları özellikleri gösterin.
Yaptığınız İşin Şirkete Katkısı Nedir ? ( Stratejik Algılamanızı Merak Eder )
Ne anlama geliyor ? Yaptığınız işten ne kadar fazlasının farkında olup olmadığınızı, iş sürecinin bütünüyle ne kadar ilgili olduğunuzu, bir “iş kafanız” olup olmadığını ve işin genel prensiplerini anlayıp anlamadığınızı bilmek istiyorlar. İşe gerçekten bir değer vermek istediğinizi ve katkınızı azamiye çıkarmak içini yaptıklarınızı gözden geçirebileceğinizi bilmek istiyorlar
Nasıl yanıtlamalı ? mülakat taktikleri ile İş dünyasının nasıl işlediğini ve özelde işvereninizin yaptığı işi bildiğinizi gösterin. Şirketinizin vizyonu, misyonu, stratejisi ve ürünlerinden bahsedin. İş için duyduğunuz heves ve gayreti de belli edin ve işin genelini ne kadar iyi kavradığınızı gösterin. Yaptığınız işin yanında dış dünyada neler olduğunu anladığınızı göstermek için müşterilerinizden ve rakiplerinizden söz edin.
İdealindeki İşten Bahset ( Temel Motivasyonun Ne Olduğunu Anlamak İster )
Ne anlama geliyor ? Bu soru şu farklı formlarda da sorulabilir: Bana idealinizdeki işten bahseder misiniz? Eğer tüm işleri yapma şansınız olsaydı hangisini tercih ederdiniz? Şu ana kadar yaptığınız en iyi iş hangisiydi? En çok ne yapmaktan hoşlanırsınız? Daha öce yaptığınız işlerle ilgili en çok nelerden hoşlanırdınız?
Nasıl yanıtlamalı ? Öncelikle ne aradıklarını düşünün. Başvurmakta olduğunuz işle ilgili düşünün ve takım çalışması, teknik yetkinlikler ya da liderlik gibi özelliklerden hangilerini istediklerini düşünün. Basit bir yaklaşım olarak ne istiyor olabileceklerini ele alın ve onu istediklerinin idealize edilmiş bir versiyonu olarak gösterebilmek için biraz cilalayın.