Javascript Nedir
Web sitelerin seo ve ziyaretçi memnuniyeti konusundaki en büyük sorunlarından bir taneside sitenin açılış hızıdır. Günümüzde web sitelerini daha canlı ve görselliği güçlendirmek ayrıca slayt gibi ortamları oluşturabilmek için javascript kullanmak neredeyse zorunlu bir hal almıştır. Html5 ile bu yük biraz hafifletilse de javascript yinede web sitelerimizde ister istemez kullandığımız bir yazılımdır. Java script <script type=”text/javascript”>..</script> tagları arasına yazılmaktadır. Javascript java’ya ait web tabanlı siteler için oluşturulmuş script bir dildir.
Javascript Hız Etkisi
Javascript genelde web sitelerin hızını belirleyen bir ağırlığı vardır, gereksiz kullanılan javascript web sayfalarının boyutunu şişirir ve sayfaların açılış hızını yavaşlatır. Sitelerin açılış hızının yavaş olması hem ziyaretçinin hemen siteden ayrılmasına hemde google botlarının sitenin yavaş olduğuna karar vererek seo puanınızın düşmesine neden olmaktadır. Web site hızı seo ve ziyaretçi için her zaman ilk önceliktir o yüzden seo çalışmasına en temelde web sitenin hızı ile başlanmalıdır.
Javascript Hızlandırma
Javascript hızlandırma aslında web sitenizin açılış hızını arttırma yöntemidir.Javascript hızlandırma tekniklerini bu kısımda anlatacağım.
- Javascript Sürümü: Javascript kullanılan web sitelerinden tam performansı elde edebilmek için öncelikle en son sürümler kullanmalıyız.
- Javascript Yazım Kuralı: Genelde javascript yazılırken <script src=”js/slayt.js”>…</script> tagları arasına yazılmaktadır ancak bu yanlış bir yazım kuralıdır. W3C standartlarına göre <script src=”js/slayt.js” type=”text/javascript”>…</script> java script kodları tagları arasına yazılmalıdır.
- Javascript Konumu: Javascript konumu performans arttırmak için önemlidir genelde <header>..</header> tagları arasına yazılır. Ancak bu yazım konumu yanlıştır. Javascript kodları en yukarıda sayfa yüklenirken okunmaya çalışacağı için sayfanın açılış hızını yavaşlatacaktır. Doğru konum ise footer kısmı yani sayfanın en altında </body> etiketinin önüne yazılması böyle sayfa tamamen yüklendiğinde en son javascript dosyası okunmaktadır buda site açılış hızını yavaşlatmamaktadır.
- Javascript sıkıştırma: Javascript dosyalarını sıkıştırmak sayfanın yükünü ve açılış hızını etkilemektedir. Javascript dosyası sıkıştırma sayesinde gereksiz yükten kurtularak maksimum verimliliği bize sağlamaktadır o yüzden javascript dosyasının sıkıştırılması önemlidir. Javascript dosyası sıkıştırmak için hazır sistemler vardır bir taneside aşşağıdaki linkteki sistem otomatik olarak javascript dosyanızın boyutunu küçülterek sayfa yükünü azaltmaktadır.
- Javascript Kullanımı: Gereksiz javascript kullanımından kaçınılmalıdır. Örnek verecek olursak slayt kullanılmayan bir web sayfasında slayt ile ilgili bir javascript çağırmak yani kullanmak oldukça yanlış bir yöntemdir. Gereksiz javascript kullanımından kaçınmak çok önemlidir.
Etkili javascript hızlandırma teknikleri’ni anlattığım bu makalemde ki teknikleri uygulayarak web sayfalarınızın açılış hızlarını arttırabilirsiniz.