Ülkemizde şirketlerin kurumsal web sitelerini müşterilerinin taleplerini ön planda tutarak kullanmaları konusunda karnelerinin oldukça zayıf olduğunu görüyoruz. Kurumsal web sitelerini sadece görsel bir şov alanı olarak gören, site içerisinde iletişim amaçlı bir form veya e-posta adresi bulundurmayan birçok kurumsal web sitesi bulunuyor.
Internet, müşterilerinizle ilişkilerinizi güçlendirmek için eşsiz fırsatlar sunmaya devam ediyor. Web sitesinde müşterisi için yaptığı aktivitelerin geri dönüşünü alan markaların pazarlama yöneticileri ise bu konuda her türlü öneriye açık. Web siteleri için ayırdıkları bütçelerini ve stratejilerini buna göre oluşturuyorlar.
Peki, müşterilerinizle İnternet’te sıkı bir bağ kurabileceğiniz bir web sitesi nasıl olmalı?
Bu sorunun cevabı web’i şirketiniz için en önemli rekabet güçlerinden bir tanesi olarak görmeye başlamanızdan ve web sitenizi hazırlamak için değil web stratejinizi hazırlamak için yola çıkmanızdan geçiyor. Bu noktada önemli olan web sitenizi kendi beklentilerinize göre değil ziyaretçilerinizin beklentisine göre kurmanız.
Etkili bir kurumsal web sitesi hazırlayın.
Şirket ve ürünler hakkında kapsamlı bilgilere yer veren, marka imajına uygun bir tasarıma sahip, kolay kullanımlı ve iletişim olanağı sunan kurumsal bir web sitesi hazırlamak stratejinin ilk aşamasını oluşturuyor.
Üyelik yapısı kurun. Üyeliği özendirin.
Ziyaretçilerimizin web sitemize üye olmalarını sağlamak E-CRM için en önemli koşullardan bir tanesidir. Ziyaretçimizi üye yapmayı başardığımızda onların görüşlerini ve beklentilerini öğrenebilmemiz mümkün olacaktır. Üyeliği arttırmanın temel kuralının kaliteli bir içerik sunmak olduğunu unutmayın.
Ziyaret sıklığını artıracak içerikler sunun.
Ürün ve hizmetlerimizin tanıtımının yanı sıra bunları destekleyecek içerikler sunulması ziyaret sıklığını artıracağı gibi müşterilerinizin görüşlerini ve beklentilerini öğrenebilmeniz için fırsatlar sunacaktır.
Örneğin bir kozmetik üreticisi, sitesinde yer vereceği Moda&Güzellik içerikleriyle ziyaretçilerinin ilgi alanlarının nelere odaklandığını tespit edebilir. Veya gıda sektöründe yer alan bir şirket web sitesinde yer vereceği yemek tariflerinde ziyaretçilerin daha çok tercih ettiği yemek türlerini görebilir.
Ziyaretçilerinizin görüşlerini öğrenin.
Ziyaretçilerinizin görüşlerini öğrenmek için anket ve yarışma gibi katılımcılığı artıracak interaktif içerikler sunun.
Görüşler doğrultusunda hareket edin.
Ziyaretçilerinizin görüşlerini ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve web sitenizi geliştirmek için mutlaka kullanın. İster sadece Internet satışlarıyla çalışan bir şirket olun isterse mevcut işini Internet’e taşıyan bir şirket, müşterilerin seçmek için binlerce alternatife sahip olduğu Internet ortamında E-CRM stratejinizi oluşturmayı göz ardı etmeniz rekabet gücünüzü oldukça azaltacaktır.
Internet, kullanıcılarına binlerce alternatif sunuyor. Internetteki müşterileriniz ise markanızdan çok sunduklarınızla ilgileniyor!
Web sitenizi hedef kitlenizin beğenilerine göre mi yoksa şirket içi yöneticilerin beğenilerine göre mi hazırlayacağınıza karar vermeden önce bir defa daha düşünün. Zira İnternet’te ‘Kral Çıplak’ diyecek yüz binlerce ziyaretçi var.